Anvelopele sunt parti esentiale ale automobilelor, insa, daca vrei sa-ti cumperi astfel de produse, s-ar putea sa intampini mici dificultati. Acest lucru se intampla deoarece exista multe optiuni pe piata, iar unele informatii s-ar putea sa fie noi pentru tine, ceea ce face luarea unei decizii sa fie si mai complicata.
Afla din acest articol informatiile pe care trebuie sa le cunosti despre anvelope, precum tipurile principale, marcajele si dimensiunile acestora.
Tipuri principale de anvelope
In general, anvelopele se pot imparti sub doua criterii. Astfel, avem anvelope in functie de profil si de anotimp. Cele de profil pot fi simple sau de tip mud terrain sau pentru teren accidentat.
Tipuri de anvelope in functie de profil
Dupa cum le sugereaza numele, prima categorie este recomandata pentru conditii normale de condus, adica pe carosabil, in timp ce a doua categorie este folosita in cazul in care conduci in zone in care drumul nu este asfaltat corespunzator, in zone de munte etc.
Tipuri de anvelope in functie de anotimp
Referitor la diferentierea pe anotimp, exista trei tipuri de anvelope: cele de vara, de iarna si cele all season, adica pentru toate anotimpurile.
Anvelopele de vara prezinta aderenta pe drumul umed, de dupa ploaie, precum si pe cel uscat si cald, din timpul verii. Acestea iti permit sa iei virajul cat mai corect, dar si sa accelerezi mai usor. Avand o constructie mai rigida, precum si o forta de frecare mai scazuta, te ajuta sa economisesti carburant pe timpul verii.
Anvelopele de iarna sunt recomandate a fi folosite atunci cand temperaturile scad si pot aparea conditii meteo specifice anotimpului racoros, precum ninsoare si polei. Tipul acesta de anvelope prezinta o aderenta mai buna in astfel de conditii, pentru a mari siguranta celor din trafic.
Exista si al treilea tip de anvelope, cel all season, care are rolul de a oferi un echilibru intre performanta inregistrata in conditii uscate, specifice verii, si cele de ninsoare, specifice iernii. Sunt recomandate, in mod special, persoanelor care locuiesc in zonele in care iernile sunt mai usoare, iar aderanta la temperaturi ridicate este medie.
Marcajele anvelopelor
Pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai informata, producatorii de anvelope au creat un sistem de marcare din care poti afla detaliile necesare. Acesta este usor de citit si interpretat si este standardizat, adica toti producatorii utilizeaza aceleasi semne, pentru a-ti fi mai usor de inteles, indiferent de ce automobil folosesti.
Marcajele de pe anvelope
Informatiile cele mai relevante referitoare la trasaturile cauciucurilor sunt mentionate pe partea laterala, fiind utilizate litere iesite in relief, de dimeniuni mari, pentru a le putea citi usor. Printre aceste informatii se numara producatorul, dimensiunile cauciucurilor, masa si viteza suportate, data la care a fost produs, dar si anotimpul in care sunt recomandate sa fie utilizate.
Denumirea producatorului te poate ajuta sa descoperi daca anvelopele sunt de tip premium, mid-range sau low-budget. Nume cunoscute includ Michelin, Continental, Good Year, Pirelli si Bridgestone. Dimensiunile anvelopelor pot fi aflate de pe flancul anvelopelor ce sunt instalate pe automobil ori din cartea tehnica.
Marcajul M+S (M&S, M-S, ce se refera la Mud + Snow, adica noroi + zapada) arata faptul ca anvelopa a fost omologata pentru a fi folosita in conditii de noroi si zapada. Acest marcaj este utilizat pe anvelopele de iarna, dar si pe cele all seasons.
Alte marcaje folosite includ: TUBELESS (ceea ce indica o anvelopa fara camera) si TUBETYPE (adica acea anvelopa nu are camera). XL (extra load/reinf) reprezinta o anvelopa cu pereti laterali ranforsati, lucru care permite sustinerea unei greutati mai mari, atunci cand vorbim de autoutilitare, SUV-uri etc.
Dimensiunile anvelopelor
Fiecare tip de masina are omologate anumite dimensiuni de anvelope – exista chiar si cazuri in care o singura dimensiune este omologata. Pentru a afla care sunt dimensiunile anvelopelor omologate anvelopelor tale, trebuie sa consulti cartea tehnica a autoturismului ori sa verifici flancul anvelopelor instalate pe automobil, in partea laterala.
Pentru a nu exista probleme referitor la compatibilitatea cu masina (lucru care poate duce la accidente) este recomandat sa folosesti anvelope cu dimensiunile omologate.
Dimensiunile anvelopei au formatul de tip “205/55R 16 91V”. 205, in acest caz, se refera la ce latime are calea de rulare, exprimata in milimetri. 55 indica dintre inaltime si latime (pneul din acest exemplu are o inaltime de 55% din latime). Litera R indica tipul de asezare a firelor mecanice (asezare radicala, in cazul acesta). 16 reprezinta diametrul rotii. 91 reprezinta indicele de sarcina, in timp ce V arata clasa de viteza. Pentru anvelopele din clasa V, viteza maxima este 240 km/h.
Avand in vedere aceste informatii prezentate iti va fi mai usor sa alegi acum anvelopele de care ai nevoie, tinand cont de caracteristicile acestora. Pentru orice informatie suplimentara, poti accesa oricand pagina de contact, unde vei primi ajutorul de care ai nevoie.