Eticheta europeană a anvelopelor: cum te poate ajuta să iei cele mai bune decizii

Eticheta europeana a anvelopelor

Eticheta UE este un sistem de etichetare introdus de Comisia Europeană la nivelul întregii comunități, în vederea furnizării de informații standardizate despre performanța anvelopelor. Acest tip de etichetare reprezintă un instrument util pentru consumatori, oferind posibilitatea comparației anvelopelor în funcție de anumite criterii.

Astfel, cei care doresc să achiziționeze anvelope noi, pot realiza acum alegeri mult mai bine adaptate propriilor nevoi și preferințe. Eticheta UE pentru anvelope oferă informații prețioase despre eficiența energetică, aderența pe carosabil umed și nivelul de zgomot produs de anvelope. Află tot ce trebuie să știi despre aceasta!

Eticheta UE pentru anvelope: când a fost oficial lansată?

Eticheta UE pentru anvelope auto a fost introdusă de Comisia Europeană în anul 2012, cu scopul de a crește eficiența energetică și siguranța rutieră, dar și de a reduce nivelul de zgomot produs în timpul deplasării. Această inițiativă a fost menită să ajute consumatorii să facă alegeri mai informate, atunci când achiziționează anvelope noi, oferindu-le date esențiale despre performanța produselor respective.

De asemenea, accesul facil la informațiile trecute pe eticheta UE îi poate încuraja pe producătorii acestora să producă soluții mult mai eficiente, din punct de vedere energetic, cu niveluri de zgomot mai scăzute și cu aderență mai bună pe suprafețe umede.

În 2021, Comisia Europeană a actualizat informațiile prezente pe etichetă, făcând-o și mai ușor de înțeles pentru consumatori. Noile etichete includ acum și informații despre aderența pe zăpadă și gheață (pentru anvelopele de iarnă) și prezintă un cod QR ce poate fi scanat, pentru a accesa mai multe detalii despre anvelopa respectivă.

Ce informații sunt disponibile pe eticheta UE pentru anvelope? 

Eticheta UE pentru anvelope oferă o serie de informații esențiale pentru alegerea anvelopelor potrivite. Unul dintre cele mai importante elemente este eficiența la rulare.

Acesta este un indicator al consumului de carburant al unui vehicul. Anvelopele cu o eficiență ridicată la rulare pot reduce semnificativ consumul de carburant. O îmbunătățire cu aproximativ 10% a eficienței la rulare poate genera o economie de carburant de până la 2,5%, pe întreaga durată de viață a unei anvelopei.

Un alt parametru crucial este aderența pe suprafață umedă. Acesta măsoară performanța anvelopei în condiții de drum umed. Anvelopele cu o aderență bună pe carosabil umed pot reduce semnificativ distanța de frânare. Potrivit CE, diferența de doar o singură clasă între două produse poate genera o distanță de frânare mai lungă cu aproximativ 3-6 metri, la o viteză de 80 km/h.

Nivelul de silențiozitate este, de asemenea, o alta informație disponibilă pe eticheta UE pentru anvelopele auto. Valoarea acestui parametru măsoară nivelul de zgomot produs de anvelope în timpul rulării. Un nivel de zgomot mai mic poate genera mai puțină poluare fonică, atât pentru cei din mașină, cât și pentru pietoni sau bicicliști.

Eticheta UE pentru anvelope poate oferi și alte informații suplimentare, cum ar fi comportamentul anvelopei pe zăpadă sau gheață. Din 2021, fiecare model de anvelope oferă informații prezente pe etichetă, privind aderenta pe zăpadă și gheață, de un real ajutor pentru conducătorii auto care se confruntă cu astfel de condiții meteo.

Alte informații disponibile pe această etichetă, actualizată în 2021 conform Regulamentului UE 2020/740: 

  • numele furnizorului; 
  • numele comercial al produsului; 
  • identificator tip anvelopă;
  • desemnare dimensiune anvelope;
  • indicele de sarcină; 
  • indicele de viteză; 
  • simbol pentru anvelopa de zăpadă puternică*; 
  • simbolul pentru anvelopă de gheață**; 
  • data începerii producției;
  • data încheierii producției;
  • versiunea de sarcină; 
  • alte informații suplimentare.

*doar în cazul anvelopelor concepute pentru zăpadă puternică 

**doar în cazul anvelopelor concepute pentru gheață

eticheta UE pentru anvelope si ce informatii ofera

Cum se citește eticheta UE pentru anvelope?

Eticheta UE pentru anvelope este un instrument esențial pentru consumatori, dar poate fi destul de complexă la prima vedere. Cu toate acestea, odată ce înțelegi ce reprezintă fiecare simbol și cifră, vi putea realiza o alegere informată și eficientă, atunci când achiziționezi anvelope noi.

În primul rând, este important să înțelegi că eticheta UE pentru anvelope are trei componente principale: eficiența la rulare (consumul de carburant), aderența pe suprafața umedă și zgomotul exterior de rulare. Acestea sunt reprezentate pe etichetă prin simboluri și culori specifice, de la verde la roșu.

Eficiența la rulare

Este reprezentată printr-un simbol ce afișează un pneu și o pompă de benzină. Clasele de eficiență sunt de la A la G, unde A este cea mai eficientă (verde) și G cea mai puțin eficientă (roșu).

Aderența pe suprafața umedă

Este reprezentată printr-un simbol ce afișează un nor cu ploaie și o mașină. Clasificarea este similară cu cea a eficienței la rulare, de la A la G.

Zgomotul exterior de rulare

Este reprezentat printr-un simbol ce afișează un difuzor. Valoarea acestui parametru (dB – decibeli) este indicată alături de simbol, iar barele colorate indică nivelul de zgomotul al produsului respectiv: verde – nivel de zgomot redus; portocaliu – nivel de zgomot moderat; roșu – nivel de zgomot ridicat.

Cum te ajută eticheta UE pentru anvelope să alegi?

Eticheta UE pentru anvelope poate fi un instrument extrem de util atunci când vine vorba de achiziționarea de anvelope noi. Acest sistem de etichetare oferă o imagine clară și simplă a performanței anvelopelor, privind consumul de combustibil, aderența pe drumuri alunecoase și silențiozitatea produsă în timpul deplasării. 

Pe baza acestui aspect, poți face alegeri mult mai inspirate, stabilindu-ți prioritățile cu mai multă simplitate. Așadar, în funcție de nevoile și preferințele pe care le ai, informațiile disponibile pe eticheta UE a unei anvelope auto te ajută să:

  • te bucuri de mai mult confort în timpul fiecărei călătorii; 
  • achiziționezi anvelope de iarnă optime pentru deplasări sigure;
  • generezi un impact mult mai redus asupra mediului; 
  • optimizezi costurile de utilizare și întreținere; 
  • reduci consumul mediu de combustibil etc.

Eticheta europeană a anvelopelor este un instrument esențial în luarea celei mai bune decizii, atunci când vine vorba de achiziționarea unui set nou de anvelope auto. Aceasta oferă informații clare și concise despre eficiența la rulare, aderența pe suprafața umedă și zgomotul exterior de rulare, dar și despre alte caracteristici ale produsului, ajutându-te să alegi anvelopele potrivite! Ține cont de aceste informații și realizează achiziții mult mai adaptate nevoilor tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *