Cum să depistezi și să eviți anvelopele contrafăcute sau expirate?

anvelope contrafacute sau expirate

Anvelopele de calitate joacă un rol esențial în asigurarea unui nivel optim al siguranței pentru toți participanții la trafic, nu doar pentru șofer și pasagerii săi. În plus, acestea contribuie semnificativ la aderența, stabilitatea și manevrabilitatea mașinii, factori care pot influența direct performanța vehiculului. 

Mai mult decât atât, fiind special concepute pentru a rezista la diferite condiții de drum, pot asigura un nivel de confort optim, pe întreaga durată a unei călătorii. Nu în ultimul rând, astfel de modele contribuie la reducerea nivelului de rezistență la rulare, ceea ce se poate traduce prin economii de combustibil semnificative.

Însă toate aceste beneficii pot fi resimțite atunci când mașina pe care o conduci este echipată cu anvelope de calitate. Aceasta caracteristică se bazează pe două componente esențiale: durabilitatea acestora și tehnologiile cu care sunt dotate, gratie inovațiilor realizate de compania producătoare.

Principalele beneficii ale unor anvelope de calitate

Cele mai bune anvelope auto sunt achiziționate direct de la producător / distribuitor, fiind o investiție importantă pe termen lung. Iată ce oferă aceste modele de anvelopă, comparativ cu cele contrafăcute, expirate sau afectate de un nivel ridicat al uzurii:

1. Siguranță sporită: Anvelopele noi au o adâncime mai mare a benzii de rulare, ceea ce oferă o tracțiune mai bună pe suprafețe uscate și / sau acoperite cu apă. Acest lucru înseamnă o distanță de frânare mai scurtă și un risc mai mic de acvaplanare.

2. Performanța îmbunătățită: Anvelopele noi sunt fabricate cu cele mai recente tehnologii, oferind o manevrabilitate de precizie, rezistență mai mică la rulare și un model uniform al uzurii.

3. Durată de viață mai lungă: Anvelopele din fabrică vor dura pur și simplu mai mult decât cele uzate. Acest lucru generează economii financiare pe termen lung.

4. Fiabilitate sporită: Aceste modele de anvelopă sunt mai puțin predispuse la crăpături, puncții sau tăieturi în primii ani, reducându-se astfel riscul de pană. 

5. Garanție de înlocuire: Vin de obicei cu o garanție de înlocuire, oferind astfel mai mult confort, în caz de probleme.

6. Tehnologie avansată: Anvelopele de firmă sunt produse de companii cu reputație, care investesc în cercetare și dezvoltare. Asta înseamnă că alegerile inspirate îți permit să beneficiezi de cele mai recente inovații în materie de performanță, siguranță și durabilitate.

7. Grijă sporită pentru mediu: Anvelopele noi cu rezistență mică la rulare pot contribui la reducerea emisiilor de CO2, ajutând la protejarea mediului.

Cum poți identifica anvelopele contrafăcute?

Indiferent de setul pe care vrei să îl achiziționezi (anvelope de iarnă, anvelope de vară sau anvelope all-season), este indicat să te orientezi doar asupra produselor originale. Anvelopele contrafăcute pot fi periculoase, deoarece nu respectă standardele de siguranță / performanță ale modelelor reglementate de autorități.

Iată o serie de informații la care te poți raporta, pentru a identifica mai ușor anvelopele contrafăcute:

1. Prețul de achiziție: Anvelopele contrafăcute sunt adesea semnificativ mai ieftine decât cele originale.

2. Vânzătorii: Cei de la care cumperi anvelope nu sunt autorizați să distribuie modele ale brandului respectiv.

3. Aspectul: Anvelopele contrafăcute pot avea imperfecțiuni simplu de observat – marcaje neuniforme sau elemente de brand ilizibile.

5. Textura cauciucului: Cauciucul anvelopelor contrafăcute poate fi mai aspru sau mai puțin fin decât cel al unor modele originale. De asemenea, pot avea o adâncime mai mică a benzii de rulare.

6. Performanța: Anvelopele contrafăcute pot avea performanțe mai slabe în ceea ce privește manevrabilitatea, frânarea și uzura. Este posibil să observi o uzură neuniformă a benzii de rulare, sau un nivel crescut al vibrațiilor la viteze mai mari.

7. Siguranță: Anvelopele contrafăcute pot fi mai predispuse la defecțiuni, cum ar fi crăpăturile sau umflăturile, ceea ce poate duce la accidente grave.

DE REȚINUT: Dacă nu ești sigur că o anvelopă este autentică, este mai bine să eviți comanda respectivă. Investiția în anvelope de marcă de la un distribuitor autorizat garantează toate beneficiile asigurate de producător, atât timp cât sunt utilizate, întreținute și depozitate corespunzător!

cum poti identifica anvelopele contrafacute

Cum poți identifica anvelopele expirate?

Chiar dacă utilizezi un set de anvelope 205-55-r16, al unui brand de renume și achiziționat de la un distribuitor autorizat, expirarea perioadei recomandate pentru utilizarea sa reprezintă un alt factor de risc pentru siguranța în trafic. Iată 7 sfaturi pe baza cărora poți identifica anvelopele expirate. 

1. Verifică data de fabricație: Toate anvelopele au un marcaj DOT care include data fabricației. Primele două cifre reprezintă săptămâna anului, iar ultimele două cifre reprezintă anul. De exemplu, 1218 înseamnă că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 12 a anului 2018.

2. Regula de aur a valabilității anvelopelor: Se recomandă înlocuirea anvelopelor după 6-10 ani de la data fabricației, chiar dacă nu prezintă semne vizibile de uzură. Anvelopele utilizate mai puțin sau depozitate corespunzător pot dura mai mult, dar este totuși important să le verifici periodic. 

3. Inspectează starea anvelopelor: Chiar dacă anvelopele nu sunt neapărat expirate conform datei de fabricație, este important să le inspectezi periodic, pentru a identifica semne de uzură sau deteriorare. Verifică atent, pentru a găsi posibile fisuri, crăpături, umflături și alte semne ale deteriorării.

4. Verifică adâncimea benzii de rulare: Anvelopele au indicatori de uzură a benzii de rulare, ce devin vizibil atunci când valoarea acestui parametru ajunge la 1,6 mm. Înlocuiește anvelopele dacă indicatorii de uzură sunt la același nivel cu suprafața benzii de rulare.

5. Monitorizează presiunea aerului: Presiunea scăzută a aerului poate accelera uzura anvelopelor, cauzând accelerarea procesului de degradare. Cu ajutorul unui manometru, verifică periodic presiunea aerului din anvelope și raportează valoarea afișată pe display la cea recomandată de producătorul vehiculului. Ajustează nivelul presiunii o dată pe lună, sau înainte de călătorii lungi. 

6. Evaluează locul în care sunt ținute: Dacă anvelopele de sezon au fost depozitate în condiții improprii (temperatură ambientală ridicată; umiditate mare; expunere sub acțiunea directă a soarelui, sau a unei alte surse de lumină), degradarea materialelor anvelopelor se poate realiza într-un ritm accelerat.

7. Solicită suportul tehnic al specialiștilor: Dacă nu ești sigur că poți stabili cu certitudine valabilitatea anvelopelor, sau dacă ai anumite nelămuriri legate de starea lor, consultă un specialist în anvelope. Profesionistul poate inspecta în detaliu întregul set, oferind în același timp recomandări personalizate.

DE REȚINUT:

Este important să respecți recomandările producătorului de anvelope, cu privire la durata de viață a acestora. Înlocuirea la timp a unui set de anvelope expirate / deteriorate este esențială pentru a asigura pe drum nivelurile optime de confort, manevrabilitate și siguranță.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care să ții cont, pentru a detecta fără probleme un set de anvelope contrafăcute sau expirate. Recomandarea nostră finală este să alegi de fiecare dată varianta unor anvelope noi, din portofoliul unui brand de top, astfel încât să ai garanția că beneficiezi de cel mai bune raport calitate-preț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *