Cum să întreții anvelopele flotei de mașini pentru a prelungi durata lor de viață?

inlocuirea anvelopelor de catre un mecanic

Anvelopele reprezintă singurul punct de contact între mașină și suprafața de drum, astfel că starea lor influențează în mod direct performanța vehiculelor din flota administrată. De aceea, întreținerea corespunzătoare a unui set de anvelope este esențială pentru siguranța șoferilor, a pasagerilor acestora, precum și a celorlalți participanți la trafic.

Mai mult decât atât, implementarea unui proces de întreținere cu un caracter continuu are impact asupra nivelului de confort pe care mașinile din flotă îl asigură. De asemenea, contribuie la atingerea unei manevrabilități optime (în special, în condiții de vreme rea) și a unei optimizări de costuri ce vizează întreținerea și operarea autoturismelor. 

Există o serie de recomandări din partea specialiștilor, privind întreținerea anvelopelor flotei de mașini administrate. Află care sunt acestea și asigură-te că pui la punct un plan de întreținere simplu de urmat, de-a lungul unui întreg an calendaristic, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă anvelopele funcționale pe drumuri publice! 

Verificarea periodică a anvelopelor

Starea impecabilă a seturilor de anvelope este vitală pentru siguranța și eficiența autoturismelor din flota pe care o operezi. De aceea, aceste elemente au nevoie de o atenție periodică. Verificările zilnice sau săptămânale, raportate la frecvența / intensitatea utilizării mașinilor, pot preveni apariția unor probleme majore.

Trebuie efectuate verificări cu atenție, pentru a se identifica tăieturi, crăpături sau perforații la nivelul suprafețelor unei anvelope auto, care ar putea compromite integritatea structurii sale și beneficiile garantate de producător. Chiar și cea mai mică deteriorare ar evolua rapid către ceva mult mai grav, cauzând posibil pierderi de aer sau explozii.

O uzură excesivă sau inegală a benzii de rulare poate cauza probleme de aliniere a roților sau pierderi de presiune la nivelul anvelopelor. De aceea, suportul unor specialiști, ce utilizează instrumente de precizie pentru a măsura adâncimea canelurilor și a identifica orice semn de uzură prematură, este deosebit de important.

Deformările sau umflăturile indică faptul că anvelopa și-a depășit durata de viață. Ignorarea acestora și utilizarea în continuare a unor produse avariate poate avea consecințe grave. Așadar, verificarea periodică a anvelopelor și aplicarea unor măsuri de înlocuire / reparare, reprezintă un pas important al procesului de mentenanță. 

Menținerea unei valori optime a presiunii

Presiunea corectă în anvelopeeste importantă pentru evitarea unor probleme serioase de natură tehnică, ce pot afecta nivelurile de manevrabilitate, rezistență, siguranță și confort în timpul condusului. Pentru a te asigura că valorile presiunii din anvelopele utilizate se încadrează în limitele normale, iată ce trebuie sa faci: 

  • consultă manualul tehnic al mașinii: acolo vei găsi valorile de presiune recomandate de producător, specifice pentru fiecare anvelopă;
  • verifică regulat valorile presiunii: cel puțin o dată pe săptămână, ori înainte de drumuri lungi, măsoară presiunea când anvelopele sunt reci;
  • utilizează un manometru de precizie: asigură-te că instrumentul pe care îl utilizezi este calibrat corect, pentru a afișa valori reale;
  • ajustează valorile presiunii: dacă valorile sunt prea mici, umflă anvelopele; în caz contrar, scoate aer din acestea, până la atingerea unor valori optime;
  • verifică regulat valvele: o valvă defectă poate duce la pierderi de aer și, în consecință, la o presiune neuniformă în anvelope.

Efectuarea periodică a procesului de rotație

Prin rotația anvelopelor, conform unei anumite scheme, se poate prelungi durata de viață a acestora. Mai mult decât atât, se îmbunătățește aderența pe șosele, datorită modelului de uzură uniformă. În plus, se poate reduce consumul mediu de combustibil, datorită unei rezistențe mai mici la contactul cu suprafața de drum. 

Poți verifica manualul tehnic al mașinii, pentru că acolo ar trebui să existe un plan de rotație personalizat, în funcție de specificul vehiculului sau alți factori precum: sarcina pe care o suportă la momentul deplasării, calitatea drumurilor, factorii meteo, stilul de condus preferat de conducătorul auto etc.

Poziția acestora ar trebui schimbată la intervale regulate, așa cum este recomandat în cartea mașinii. Metoda potrivită – în cruce sau față / spate – poate fi aleasă în funcție de tipul de uzură. Această lucrare de întreținere a anvelopelor trebuie realizată indiferent de dimensiunile sau specificul acestora – anvelope de vară, all season, de iarnă etc. 

Anvelopele asezate pe rafturi

Alinierea și echilibrarea roților

În cazul în care un set de anvelope pentru iarnă, pentru vară sau all season nu este supus periodic unor procese de aliniere și echilibrare, pot fi cauzate evenimente rutiere extrem de grave, a căror dinamică ar putea fi amplificata și de factori secundari, precum vremea, neatenția la volan sau starea drumurilor. 

O aliniere incorectă duce la o uzură prematură a anvelopelor, reduce controlul asupra direcției mașinii și cauzează creșterea consumului de combustibil. Echilibrarea necorespunzătoare provoacă vibrații, ce pot afecta confortul resimțit de șofer și pasageri, deteriorează componentele suspensiei și pot reduce aderența la drum. 

Nu risca siguranța ta și a celor din jur! Asigură-te că roțile vehiculelor din flota auto sunt aliniate și echilibrate corespunzător, la intervale de timp conforme cu recomandările producătorului. Apelează la o echipă de specialiști în astfel de lucrări, astfel încât să te asiguri că sunt efectuate rapid și în conformitate cu standardele de calitate în vigoare.

Depozitarea corectă a unor anvelope

Condițiile de depozitare pot prelungi semnificativ durata de viață și eficiența anvelopelor de sezon, atunci când nu sunt utilizate. Trebuie ales un loc răcoros, uscat și întunecos, pentru a putea fi păstrate corect. Evitarea luminii directe a soarelui și a temperaturilor extreme reduce riscul de degradare a cauciucului acestora. 

Depozitarea pe verticală este ideală, dacă spațiul permite. Însă în cazul unei depozitari pe orizontală, anvelopele ar trebui așezate una lângă cealaltă, nu prin suprapunere, pentru a nu exercita presiune pe cele de la bază. În cazul unei lipse de spațiu, apelează cu încredere la serviciile pe care ți le oferim la hotelul de anvelope Autobon

Indiferent de calitatea lucrărilor de întreținere a anvelopelor, vine și momentul schimbării acestora cu unele noi. Dacă ai nevoie de un set de anvelope, vezi ofertele noastre actualizate, compară prețurile și alege cele mai bune soluții pentru mașinile din flota auto pe care o administrezi, pentru niveluri optime de siguranță, confort și manevrabilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *