Ce înseamnă anvelopele asimetrice și cum influențează condusul?

Anvelope iarna noi

Anvelopele asimetrice reprezintă o categorie specială de anvelope, cu un aspect specific al benzii de rulare. Particularitățile acestora se pot observa atât pe partea interioară, cât și pe cea exterioară. Designul asimetric asigură o serie de avantaje clare, ce vizează nivelurile de confort, performanță și siguranță în timpul condusului. 

Vrei să comanzi online un set de anvelope asimetrice pentru mașina ta, însă ai nevoie de mai multe informații? Te invităm să citești acest articol de blog, pentru a putea realiza cele mai bune alegeri. Vezi apoi oferta noastră, compară cele mai bune oferte ale momentului și adaugă în coș produsele de care ai nevoie! 

Cum arată anvelopele asimetrice?

De regulă, suprafața interioară a unei anvelope asimetrice are caneluri late pentru a evacua eficient apa și pentru a oferi o aderență mai bună pe suprafețe umede, reducând astfel riscul de acvaplanare. În schimb, partea exterioară este concepută pentru a oferi o stabilitate mai mare în viraje și o aderență optimă pe suprafețe uscate.

Montarea corectă a unui set de anvelope asimetrice pe mașină este deosebit de importantă. Într-o astfel de situație, cele două zone cu design specific ale unui astfel de produs își pot îndeplini rolul garantat de producător. Anvelopele asimetrice pot îmbunătăți semnificativ experiența de condus, asigurând:

  • aderență mai bună, atât pe suprafețe uscate, cât și pe cele umede, datorită designului specific al benzii de rulare;
  • manevrabilitate îmbunătățită în timpul virajelor, datorită stabilității oferite de partea exterioară a anvelopei;
  • confort sporit, prin reducerea semnificativă a nivelurilor de zgomot și vibrații, pe diferite tipuri de carosabil.

Cum se montează anvelopele asimetrice?

Studiază cu atenție cele două flancuri ale unei anvelope asimetrice, pentru a identifica marcajele care te vor ajuta să montezi corect produsul respectiv. Flancul pe care este localizată inscripția „Inside” trebuie să fie montat spre interior, în timp ce flancul pe care este localizată inscripția „Outside”, spre exteriorul mașinii.

Sfaturi suplimentare:

  • verificarea presiunii în anvelope: după montare, utilizează un manometru pentru a verifica această valoare și ajusteaz-o conform recomandărilor producătorului auto;
  • echilibrarea roților: este un proces esențial pentru o rulare lină și pentru a reduce uzura prematură a anvelopelor / suspensiilor;
  • rotația periodică a roților: contribuie la o uzură uniformă a anvelopelor montate, precum și la o durată de viață mai lungă a acestora.

Dacă n-ai montat până acum un set de anvelope de vară, iarnă sau all season și nu înțelegi cum decurge acest proces, este recomandat să apelezi la un atelier auto cu servicii de vulcanizare și întreținere anvelope / roți în ofertă. Specialiștii din cadrul locației respective dispun de echipamentele și cunoștințele necesare pentru a efectua montajul setului de anvelope asimetrice în condiții de siguranță deplină, la un cost avantajos. 

Anvelope vara noi

Ce se întâmplă dacă anvelopele asimetrice sunt montate invers?

Există o serie de riscuri la care te poți expune, în cazul în care conduci un autoturism cu anvelope asimetrice montate invers:

  • pierderea aderenței: anvelopele nu vor mai oferi aceeași aderență pe diferite tipuri de suprafață, ceea ce poate duce la o manevrabilitate redusă și la un risc crescut de acvaplanare; 
  • deteriorarea într-un ritm accelerat: din cauza distribuției inegale a presiunii, anvelopele se vor uza mai rapid și neuniform;
  • reducerea nivelului de confort: vibrațiile și zgomotul produse pot crește semnificativ, afectând astfel confortul celor din habitaclu.

Cum să alegi cele mai bune anvelope asimetrice?

Alegerea anvelopelor asimetrice potrivite poate fi o decizie importantă, având în vedere impactul pe care îl au asupra nivelurilor de siguranță și performanță, atinse în timpul condusului pe diferite tipuri de carosabil. Iată câțiva factori esențial pe care trebuie să îi iei în considerare:

Sezonalitatea

Anvelope de vară cu profil asimetric oferă o aderență excelentă pe suprafețe uscate, dar performanța lor scade semnificativ pe timp de iarnă. Un set de anvelope de iarna cu același tip de design se bucură de o compoziție specială a cauciucului, asigurând o aderență mai bună pe zăpadă și gheață. Anvelope all-season reprezintă un compromis între cele două categorii de modele sezoniere, fiind potrivite pentru zone cu o climă temperată, unde nu sunt condiții meteo extreme.

Dimensiunea

  • diametrul: trebuie să corespundă cu specificațiile producătorului auto;
  • lățimea: influențează aderența, stabilitatea și confortul resimțit în timpul deplasării;
  • înălțimea profilului: valoarea adecvată permite o aderență mai bună, pe drum uscat și umed;
  • indicele de încărcare: trebuie să fie cel puțin egal cu cel indicat de producătorul auto;
  • indicele de viteză: trebuie să fie cel puțin egal cu cel indicat de producătorul auto.

Tipul de vehicul

În cazul unei utilizări zilnice a mașinii, alege anvelope care oferă un echilibru între confort și performanță. Dacă te deplasezi cu o mașină sport, optează pentru un set anvelope cu performanțe ridicate în viraje și la frânare. Vezi cele mai bune anvelope Michelin pentru nevoile tale! 

În cazul mașinilor SUV sau 4X4, se recomandă anvelopele cu profil mai înalt și cu o bandă de rulare mai agresivă, pentru o aderență mai bună pe teren accidentat. Modelele din categoria „Mud Terrain” sunt cele de care ai nevoie pe vehiculul tău, dacă la finalul săptămânii explorezi zone cu teren neasfaltat sau în pantă. 

Anvelopele asimetrice au un design unic al benzii de rulare, ce permite activarea unei serii specifice de beneficii. Pentru a te bucura de avantajele utilizării unor astfel de produse, montarea corectă a acestora și întreținerea conform indicațiilor producătorului sunt deosebit de importante. Pentru alte sfaturi și recomandări de produs, continuă să citești și alte articole de pe blogul nostru. Pe baza unei informări corecte, poți lua decizii mult mai bune, raportate le nevoile și preferințele tale în materie de condus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *