Stilul de condus poate avea un impact semnificativ asupra durabilității anvelopelor. În cazul în care adopți o anumită agresivitate la volan, caracterizată prin demaraje și frânări succesive sau schimbări bruște ale direcției, anvelopele cu care este echipată mașina ta se pot uza într-un ritm accelerat.
De asemenea, atingerea constantă a vitezelor mari duce la încălzirea excesivă a anvelopelor, iar menținerea unor valori improprii ale presiunii din roți cauzează o mulțime de probleme pentru manevrabilitatea și siguranța în trafic. Află cum trebuie să conduci din grijă pentru anvelopele mașinii tale, alături de alte informații utile!
Prin ce se caracterizează stilul de condus agresiv?
Stilul de condus agresiv implică accelerări și frânări bruște, realizate cu o frecvență ridicată, în oraș sau pe autostradă. De asemenea, poate presupune și menținerea unor viteze ridicate. Acest stil de condus poate cauza o deteriorare mai rapidă cu până la 50% a anvelopelor, de impact asupra nivelurilor de confort și manevrabilitate.
Pe lângă stilul de condus agresiv, există și alte greșeli comune în trafic care pot afecta durabilitatea acestora. Utilizarea unor drumuri asfaltate impropriu, drifturile sau menținerea unei presiuni în anvelope neconforme cu valorile recomandate de producător au impact asupra duratei de viață a setului achiziționat.
Un alt obicei specific stilului de condus agresiv presupune călcarea constantă a bordurilor. Această practică este frecventă în mediul urban, unde spațiul de parcare este limitat. Însă, mersul pe borduri poate provoca fisuri sau alte defecte la anvelope, reducând în mod semnificativ durata lor de viață.
Deteriorarea peste limitele normale nu reprezintă doar un risc pentru durabilitatea setului de anvelope, ci și pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Anvelopele uzate pot crește riscul de accidente, reduc eficiența combustibilului și pot cauza probleme de manevrabilitate.
Riscurile utilizării unor anvelope deteriorate
Anvelopele uzate sau deteriorate reprezintă un factor de risc principal pentru producerea accidentelor pe drumuri public, mai ales în condiții de ceață, ploaie, ninsoare sau grindină. În plus, anvelopele cu adâncimea benzii de rulare redusă (sub 1/16 inch) au performanțe semnificativ mai slabe, atunci când vremea este mai puțin favorabilă.
Pe lângă riscul crescut de accidente, anvelopele uzate sunt asociate și unui impact negativ asupra eficienței combustibilului. O presiune în pneuri cu 20% mai mică decât cea recomandată de producător poate crește consumul de combustibil cu aproximativ 5%, deoarece este generată o rezistență la rulare mai mare.
Pentru a evita aceste riscuri, este esențial să pui în practică aceste sfaturi:
- verifică regulat presiunea anvelopelor – valoarea acestui parametru trebuie verificată cel puțin o dată pe lună și înainte de călătorii lungi;
- inspectează seturile de anvelope și jante – crăpăturile, tăieturile sau pietrișul încorporat în banda de rulare sunt adesea cauzate de un condus agresiv;
- înlocuiește la timp elementele uzate – în cazul anvelopelor, ar trebui înlocuite când adâncimea benzii de rulare atinge limita minimă legală.
Anvelope de iarnă pe timp de vară: riscuri
Utilizarea anvelopelor de iarnă pe timp în lunile sezonului cu vreme bună poate avea consecințe serioase asupra siguranței tuturor participanților la trafic. În primul rând, durata de viață a acestora se poate reduce cu până la 60%, dacă sunt utilizate pe asfalt încins, deoarece sunt concepute pentru a funcționa optim în condiții specifice iernii:
- temperaturi mai mici de 7 grade Celsius;
- drumuri acoperite cu gheață, noroi și zăpadă.
Atunci când mașina echipată cu anvelope de iarnă se deplasează la temperaturi ridicate, compușii de cauciuc din care sunt realizate produsele respective se pot deteriora mult mai repede, ceea ce poate duce la o uzură accelerată a acestora.
În plus, performanța vehiculului poate fi afectată. Anvelopele de iarnă au un profil specific, cu numeroase lamele concepute pentru a oferi aderență pe suprafețele alunecoase și înghețate, nu pe asfaltul fierbinte de vară. Acest lucru poate duce la o distanță de frânare mai mare și la o manevrabilitate redusă a vehiculului.
Așadar, riscurile asociate cu utilizarea anvelopelor de iarnă în sezonul de vară includ:
- deteriorarea accelerată a anvelopelor;
- reducerea performanței vehiculului;
- creșterea consumului de combustibil;
- creșterea distanței de frânare;
- reducerea aderenței pe drumul uscat și fierbinte;
- creșterea zgomotului în timpul rulării.
Anvelope de vară pe timp de iarnă: riscuri
Utilizarea unor anvelope de vară pe timp de iarnă reprezintă, de asemenea, un factor de risc. Fiind concepute pentru a rula optim la temperaturi ridicate, un astfel de set nu asigură același nivel ridicat de aderență pe carosabil înghețat și acoperit cu zăpadă cernită, sau la temperaturi scăzute.
O aderență improprie poate duce la alunecare, ce influențează valoarea distanței necesare pentru a frâna la timp. Conform unui studiu realizat de Continental, unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, riscul de accidente poate crește cu până la 15% atunci când se utilizează anvelope de vară în condiții de iarnă.
În plus, utilizarea anvelopelor de vară în condiții de iarnă poate duce la o uzură accelerată a acestora. Temperaturile scăzute și condițiile de drum aspre cauzează deteriorarea mult mai rapidă a cauciucului, reducând astfel durata de viață a anvelopelor cu până la 40%.
Utilizarea anvelopelor de vară pe timp de iarnă poate afecta, de asemenea, performanța generală a vehiculului. Pentru că nu oferă aceeași manevrabilitate ca anvelopele de iarnă pe drumuri cu gheață sau zăpadă, este posibilă o creștere semnificativă a consumului de combustibil, precum și o scădere a confortului la volan.
Pentru a se preveni aceste probleme, este recomandat ca mașina să ruleze cu anvelope de iarnă atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius și să se verifice în mod regulat aspectul lor, presiunea aerului și adâncimea profilului. Aceste măsuri permit menținerea unor niveluri ridicate de confort, manevrabilitate și siguranță.
Dacă vrei să te bucuri pentru cât mai mult timp de beneficiile pe care le oferă noul tău set de anvelope, adoptă un stil de condus defensiv. De asemenea, este important să verifici cu regularitate starea anvelopelor cu care mașina este echipată, pentru ca fiecare călătorie să fie una cât se poate de plăcută, pentru tine și ceilalți pasageri!