Cum alegi cel mai bun service, pentru revizia auto

Atunci când ești proprietarul unei mașini, este obligatoriu să ai un service auto de încredere la care să apelezi. Atât pentru rezolvarea unei probleme comune dar, în special, pentru revizia auto periodică. Pentru că presupune verificarea bunei funcționări a tuturor componentelor mașinii, cu siguranță îți vei dori să mergi pentru revizie într-o locație care îți inspiră încredere. Așadar?

Cum alegi cel mai bun service auto

  1. Recomandări

Cea mai bună metodă este să ceri recomandări de la prieteni sau persoane pe care le cunoști bine. Știi cum se prezintă mașina lor, cum conduc și cât de responsabili sunt. Nu te poți baza pe cineva care îți recomandă un service improvizat, unde mașinile sunt reparate „din ochi”, iar piesele schimbate nu au garanție.

  1. Proximitate

Alege, pe cât posibil, un service auto care să se afle cât mai aproape de locuința ta. Îți va fi ușor să ajungi la orice oră din zi sau din noapte. În plus, dacă vei fi nevoit să duci mașina în service și va trebui să o lași acolo, vei putea pleca pe jos până acasă.

Photo by Arseny Togulev on Unsplash
  1. Autorizații

Alege un service autorizat, care să ofere garanții pentru lucrările executate. De asemenea, în funcție de modelul și marca mașinii tale, alege un atelier care să fie acreditat de producătorul respectiv. Vei putea face, astfel, toate reviziile necesare pentru păstrarea garanției mașinii. 

  1. Experiența

Un service cu vechime nu este, neapărat, garanția unor servicii de calitate. Totuși, dacă un service a rezistat mai mulți ani pe piață, iar clienții sunt mulțumiți și revin aici, ori de câte ori au o problemă cu mașina, asta poate spune multe. Află toate aceste informații despre service-ul pe care vrei să îl alegi și vei ști dacă este ceea ce ai nevoie. 

  1. Costuri

Un service care practică niște costuri rezonabile va fi întotdeauna de preferat unuia care te face să-ți pară rău că ai mașină. Dacă o intervenție costă cât o mașină second hand, cel mai bine cauți pe altcineva. Întotdeauna, înainte de a lăsa mașina în service, cere un deviz al pieselor care vor fi înlocuite și al costului manoperei. Vei ști, astfel, la ce să te aștepți și vei putea alege între mai multe variante disponibile

  1. Piese auto originale

În funcție de bugetul pe care îl ai alocat pentru mașina ta, alege un service care oferă piese de schimb originale, cu certificat de garanție. Dacă ești confortabil cu asta, poți alege și varianta pieselor aftermarket, care sunt mai ieftine, dar sunt, la rândul lor, de bună de calitate. Diferența este dată de faptul că producătorul pieselor a cumpărat drepturile de fabricație, dar piesa va conține doar logo-ul lui nu și al producătorului mărcii auto respective. 

Fotografie creată de Malte Luk, de la Pexels
  1. Posibilitatea de a aduce tu piesele de schimb

Deoarece piesele auto pe care le vei primi din service, în momentul reviziei, pot avea un adaos comercial destul de mare, întreabă dacă există varianta să cumperi tu piesele din altă parte, iar cei din service doar să le monteze. În această variantă, vei putea găsi piese direct de la distribuitor sau de la un magazin online, unde prețurile sunt mult mai mici. 

  1. Mecanici profesioniști

Oprește-te la un service în care persoanele care se vor ocupa de mașina ta sunt profesioniști cu experiență. Poate că oricine știe să schimbe o plăcuță de frână dar, cu siguranță, îți vei dori să facă asta angajat cu studii și diplomă în mecanică.

  1. Oferă consultanță clienților 

Dacă nu știi ce probleme are mașina ta sau dacă ți-ar plăcea să afli operațiunile care se vor efectua în timpul reviziei, alege un service unde personalul răspunde întrebărilor clienților. Nu te jena să adresezi întrebări generale sau specifice, chiar dacă ți se pare că te vei face de râs.

  • Care este problema mașinii?
  • Ce poate cauza acest tip de problemă?
  • Ce reparații sunt necesare și cât vor dura?
  • Ce piese vor trebui înlocuite și care este proveniența lor?
  • Este necesar să intervin de urgență asupra acestei probleme sau mai pot aștepta? 

Adaugă orice întrebare care te va face să te simți confortabil și sigur referitor la revizia auto și alege service-ul unde ai primit cele mai sincere răspunsuri. Nu uita că un mecanic auto nu ar trebui să fie un agent de vânzări, care să te convingă să accepți anumite operațiuni sau piese. Mecanicul respectiv trebuie să-ți răspundă la întrebări și să-ți ofere toate detaliile, oricât de tehnice, referitoare la problema pe care o are mașina ta și la reparațiile necesare. 

  1.  Evidență digitalizată

Un service modern va avea o bază de date foarte bine pusă la punct cu mașinile clienților. Așa, vei putea accesa oricând istoricul tău auto și vei fi anunțat chiar de un angajat de la service că se apropie termenul pentru o nouă revizie, spre exemplu. 

  1. Programare online sau telefonică 

Și ție îți place să rezolvi lucrurile rapid, fără drumuri inutile. O programare online sau telefonică pentru revizia auto reprezintă o facilitate pe care ar trebui să o ofere orice service autor. Odată programarea făcută, vei avea certitudinea că ajungi în locație cu 5-10 minute înainte și poți lăsa imediat mașina pentru efectuarea operațiunilor necesare. Nu ar trebui să fie nevoie de cozi, de timpi de așteptare sau de completat documente inutile. Toate acestea pot fi rezolvate anterior, prin email, din confortul propriului birou. 

  1. Lucrează cu asiguratorul tău auto

Deoarece incidentele auto pot apărea oricând, încheie o asigurarea auto de tip CASCO. Aceasta te va scuti de orice cheltuieli neprevăzute. Asigură-te că service-ul pe care îl alegi decontează direct companiei de asigurări eventualele reparații, astfel încât să nu fie nevoie să plătești tu costul reparației și să fii nevoit să recuperezi banii de la asigurător. 

  1. Oferă mașină la schimb

Să ai mașina în service nu este cea mai plăcută experiență fiindcă nu vei mai avea cu ce să te deplasezi. Pentru mulți, transportul în comun este o variantă de neacceptat, iar, câteva drumuri cu taxiul pe zi, pot însemna o cheltuială enormă în bugetul oricui. Caută un service care îți oferă mașină la schimb, atunci când mașina ta este în reparații, și nu vei mai avea nicio problemă. Pentru un abonament lunar sau un cost suplimentar decent, vei putea să te deplasezi confortabil și în siguranță într-o mașină pusă la dispoziție de service-ul auto. 

  1. Plata cu cardul

Mai ales în condițiile actuale, un service auto care se respectă îți va oferi posibilitatea să plătești online, cu un card bancar sau prin transfer bancar. Toate lucrările efectuate precum și piesele auto schimbate trebuie să fie menționate pe factura pe care o primești de la service, care trebuie să fie însoțită de certificatele de garanție aferente.

  1.  Returnarea pieselor înlocuite

Piesele vechi care au fost scoase de pe mașina ta trebuie să-ți fie înapoiate, acesta fiind un gest simbolic prin care ți se prezintă faptul că service-ul nu păstrează piese auto scoase din uz. În acest mod, se elimină orice posibilă bănuială referitoare la calitatea pieselor noi montate, respectiv, faptul că ar putea fi folosite tot niște piese vechi. Dacă nu ai nevoie de ele, le poți lăsa la service, pentru a fi distruse sau reciclate, după caz. Este o procedură pentru care va trebui să-ți dai acordul în scris. 

Service-ul auto este o parte inevitabilă din „epopeea“ deținerii unei mașini. Defecțiuni pot apărea oricând iar reparațiile pot fi necesare în cele mai nepotrivite momente. Service-ul auto și reviziile periodice sunt esențiale pentru ca mașina ta să funcționeze în condiții de maximă siguranță și pentru a-i prelungi durata de viață. Service-ul auto te poate ajuta cu:

  • întreținerea și reparațiile mașinii;
  • diagnosticare electrică/mecanică;
  • citirea codurilor de eroare apărute la martorii de bord;
  • schimbarea anvelopelor de vară /iarnă;
  • schimbarea bateriei;
  • verificarea uleiului de motor;
  • schimbarea filtrelor de aer, ulei sau motor;
  • verificarea sistemului de climatizare;
  • verificare direcției și a geometriei roților.

Gama de service-uri auto care asigură toate aceste operațiuni este mare, însă nu toate oferă servicii de calitate, cu garanție și la prețuri decente. Pentru a găsi cea mai bună variantă pentru revizia auto periodică, respectă recomadările din acest articol și vei face alegerea perfectă.

Dacă iei în calcul să eviți anumite revizii, din motive legate de costuri sau pentru că nu ai găsit încă service-ul potrivit, renunță la idee. Revizia auto îți garantează continuarea garanției, dacă mașina este nouă. Și dacă mașina ta este un model mai vechi, fă reviziile periodice pentru a fi sigur că toate componentele funcționează corect iar faptul că ieși cu mașina în trafic nu este un pericol.

O mașină care nu este bine întreținută se poate transforma într-un real pericol. Niște anvelope tocite sau frâne uzate, un ambreiaj slab sau lipsa uleiului de motor pot avea consecințe grave, care, însă, pot fi eliminate ușor.

Alegerea celui mai bun service pentru revizia auto periodică nu ar trebui să fie o operațiune grea, dar necesită ceva documentare. Alegerea unui service de încredere va duce la dezvoltarea unei relații pe termen lung inclusiv cu mecanicul care se va ocupa de mașina ta, iar asta nu poate decât să îți ofere un sentiment de ușurare și siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *