Cum să conduci defensiv și preventiv

Atitudinea pe care o ai la volan este în strânsă legătură cu personalitatea ta. Dacă, în general, ești o persoană calmă și răbdătoare, la fel vei fi și atunci când conduci, indiferent de provocări. Dacă ești o persoană agitată și nervoasă, mașina ta va simți din plin acest lucru deoarece modul în care o acționezi nu este blând. Dacă ești un șofer agresiv, cei mai afectați vor fi ceilalți participanți la trafic pe care îi vei claxona în permanență și le vei comenta negativ fiecare gest. 

Șofatul cu îndemânare și răbdare reprezintă calități necesare în ziua de astăzi, în care distanțele parcurse la volan sunt din ce în ce mai mari, iar șoselele, din ce în ce mai aglomerate. Un stil de condus conectat la prezent, la modul în care te așezi pe scaun sau cum ții volanul, reprezintă un avantaj major față de atitudinea neglijentă, în care ești concentrat doar să ajungi cât mai repede posibil la destinație. 

Photo by why kei on Unsplash

Dacă ai deja ceva experiență ca șofer, probabil ți-ai dat seama că mulți parteneri de trafic nu conduc bine. Chiar dacă mulți au o impresie generală bună despre ei, adevărul este că unii accelerează agresiv, alții schimbă banda într-un ritm amețitor iar alții fac viraje bruște, fără să semnalizeze. 

Aproape 95% dintre accidentele auto ar fi putut fi evitate dacă șoferii ar fi dat dovadă de un stil de condus defensiv și de o mai mare atenție la volan. Șoferii agresivi reprezintă cel mai mare pericol pentru ceilalți participanți la trafic, provocând o treime din toate accidentele auto.

Dar, pe lângă acestea, rămân și accidentele provocate de neatenția la volan, inclusiv vorbitul la telefon. Dacă ești tentat să faci mai multe lucruri în timp ce șofezi, dacă vrei doar să trimiți un mesaj ori să mănânci un sandviș, trebuie să știi că toate aceste activități îți vor distrage atenția și pot cauza accidente grave. 

Tristul adevăr este că nu îi poți controla pe ceilalți participanți la trafic și nu le poți impune un anumit mod de a conduce. Dar, poți alege să ai un comportament responsabil și un stil de condus defensiv. Un studiu realizat în 2012 de către un grup de cercetători – Taubman-Ben-Ari conceptualizează cele 4 mari tipuri de condus: 

  1. Stilul supărat sau ostil

Este caracterizat de o stare generală de furie și de comportamente ostile față de restul participanților la trafic. Este un stil de condus caracteristic bărbaților, dar sunt și destule femei care se încadrează la rândul lor. Elementele caracteristice sunt agresivitatea verbală plină de injurii, claxonatul continuu, luminile intermitente și, chiar hărțuirea în trafic.

Oricine se poate enerva în trafic, însă, șoferii care se încadrează în acest stil de condus sunt, în permanență, agresivi la volan. Putem spune că această agresivitate nu este neapărat cauzată de evenimentele care se produc ci, mai degrabă, are legătură cu structura internă a persoanei. Alfel spus, traficul este doar o scuză și nu o cauză pentru comportamentul agresiv. Acest stil de condus este extrem de periculos atât pentru șoferul care îl practică dar și pentru ceilalți, care se pot trezi atrași într-un conflict pe care nu îl înțeleg. 

  1. Stilul neglijent

Statistic vorbind, și acest stil de condus este regăsit, în majoritate, la șoferii de sex masculin. Un alt element definitoriu este vârsta celor predispuși la a fi neglijenți la volan, respectiv, șoferii tineri. Din fericire, odată cu înaintarea în vârstă, își face apariția și înțelepciunea, astfel încât este mai puțin probabil ca o persoană în etate să conducă nesăbuit. 

Photo by Alexandre Boucher on Unsplash

Se poate ca acest stil de condus să fie cel mai riscant dintre cele 4 menționate în studiul Taubman-Ben-Ari. Fiind studiat în condiții puțin diferite, în funcție de vârsta șoferilor și având un grup separat pentru adolescenți, stilul de conducere nesăbuit este clasificat în funcție de viteză. 

Un comportament specific este reprezentat de încălcări deliberate ale semnelor de circulație sau ale reglementărilor legale. Un detaliu interesant subliniat de cercetători este că unii dintre șoferii care au dat dovadă de neglijență la volan sunt, în general, persoane calme în situații obișnuite.  

  1. Stilul anxios

Studiul realizat de Taubman-Ben-Ari evidențiază o majoritate formată din șoferi de sex feminin care se încadrează în acest stil. Este mai puțin definit de vârsta persoanei și depinde mai mult de experiența ca șofer. Astfel, o femeie care conduce de puțin timp se poate încadra cel mai probabil în această categorie. 

În unele cazuri, acest stil de condus poate fi considerat periculos deoarece este caracterizat de lipsa reacțiilor în situații limită. În plus, șoferul nu apreciază corect distanțele sau viteza altor vehicule și, de cele mai multe ori, conduce extrem de încet. Șoferii caracterizați de acest stil de condus consideră experiența de a fi la volan ca pe ceva stresant, chiar o amenințare pentru viața lor. 

  1. Stilul atent

Cel mai des poate fi întâlnit în cazul femeilor și, cu precădere, la șoferii în vârstă. Acest stil de condus este caracterizat prin atenția la manevrele personale, la stilul de condus al celorlalți participanți la trafic, precum și la toate aspectele care interferează cu traficul auto. Este un stil de condus rațional, care nu este afectat de componenta emoțională. Persoanele care se încadrează în această categorie tind să fie plăcute, conștiincioase și foarte bine conectate în prezent. De asemenea, nu sunt în căutare de senzații tari și nu transformă condusul într-o aventură extremă, plină de adrenalină. 

Dacă simți că te încadrezi în unul dintre primele trei stiluri de condus―supărat, neglijent sau anxios―, cel mai bine ar fi încerci să îți temperezi trăsăturile dominante de caracter, care pot afecta, în mod negativ, experiența la volan. 

Indiferent de stilul de condus adoptat, următoarele recomandări te vor ajuta să conduci în condiții sigure și să ajungi întotdeauna cu bine la destinație. 

Stai concentrat

Când te urci la volan, fii conștient de toată responsabilitatea pe care ți-o asumi în continuare și elimină orice alte gânduri care nu au legătură cu șofatul. Atunci când ești în trafic, ai, deja, destule situații la care să fii atent:

  • condițiile rutiere
  • viteza
  • respectarea regulilor de circulație
  • indicațiile agenților rutieri
  • ceilalți participanți la trafic

Orice activitate care îți distrage atenția de la condus, cum ar fi vorbitul la telefon sau mâncatul, te vor face mai puțin capabil să anticipezi eventualele situații periculoase și să reacționezi, astfel încât, să eviți orice pericol. 

Photo by Andraz Lazic on Unsplash

Stai atent

O stare de alertă continuă este necesară pentru a putea avea reacții rapide și corecte. Pentru a fi alert, organismul are nevoie să nu fie obosit sau sub influența unor substanțe interzise. Alcoolul, drogurile și chiar unele medicamente afectează timpii de reacție și judecata corectă. Oboseala sau o stare de somnolență te pot face să pierzi controlul, iar, asta este una dintre principalele cauze ale accidentelor auto. 

În special, înainte de a porni la drum lung, odihnește-te bine, fără nopți pierdute și fără substanțe energizante care te pot ține în priză în mod artificial. 

Anticipează și ferește-te de alți șoferi

Unul dintre elementele conducerii în siguranță este capacitatea de a anticipa reacțiile celorlalți participanți la trafic. Păstrând o distanță corespunzătoare față de alte mașini, vei putea reacționa în consecință, atunci când vei fi surprins de un viraj nesemnalizat, o frână bruscă sau o bandă schimbată fără asigurare. Anticiparea manevrelor pe care le vor face șoferii de lângă tine te va ajuta să eviți posibilele riscuri și, chiar dacă vorbim despre greșeli care nu îți aparțin, vei putea depăși cu succes momente care pot fi la un pas de a deveni tragice.

Respectă regula de 3 secunde

Cea mai mare probabilitate de coliziune se află în fața mașinii tale, așa că, respectarea regulii de 3 secunde te va ajuta să eviți orice eveniment neplăcut. Această regulă impune păstrarea unei distanțe sigure față de mașina din față, o distanță care ar putea fi parcursă în 3 secunde dacă mașina ar fi oprită pe loc. Această regulă funcționează doar în condiții de trafic normal și condiții meteorologice bune. Pe vreme rea sau când vizibilitatea este redusă din cauza ceții, ploii sau întunericului, păstrează o distanță mai mare față de mașina din față. O altă metodă este să mergi în spatele unui camion sau al unei mașini mari, care îți vor deschide drumul și te feresc de interacțiunea cu alte mașini. 

Menține viteza redusă

Respectă toate indicatoarele auto de pe drum și nu uita că limitele de viteză afișate funcționează în condiții ideale de trafic. Este responsabilitatea ta să adaptezi viteza la condițiile climatice sau ale carosabilului, astfel încât să deții controlul perfect al mașinii. 

Pune siguranța pe primul loc

Evită orice tentație de a răspunde agresiv la manevrele neglijente ale altor șoferi. Adoptă un stil de condus atent și rațional, fară efuziuni emoționale care pot degenera în conflicte spontane sau șicane pe șosea. Obiectivul tău este să ajungi la destinație în siguranță și nu să le ții prelegeri sau lecții celorlalți participanți la trafic, indiferent cât de haotic ar fi stilul lor de condus. Închide, întotdeauna, portierele mașinii, poartă centura de siguranță și ia toate măsurile de precauție pentru a te proteja de un eventual accident în trafic. Este mult mai ușor să previi decât să repari, iar asta se aplică și în situația în care te afli la volan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *