Cum alegi corect jantele pentru mașină?

La prima vedere, alegerea jantelor poate reprezenta o adevărată provocare. Dimensiunea jantelor nu este singurul criteriu după care trebuie să te ghidezi atunci când faci o comandă de astfel de accesorii auto. Identificarea jantelor care s-ar potrivi perfect pe mașina pe care o conduci cuprinde mai multe etape de selecție. Noi ți le-am pregătit pe toate, pas cu pas, în rândurile ce urmează. 

Materialul jantelor – oțel sau aliaj?

Despre jantele de oțel trebuie să știi că mai sunt cunoscute și sub denumirea de jante de tablă și au un mare avantaj – prețul foarte scăzut. Motivul pentru care jantele de oțel sunt mai ieftine decât jantele de aliaj este acela că primele au un proces de fabricație mai puțin complex, iar materialele din compoziția lor sunt mai accesibile. Totuși, jantele de oțel au un aspect mai puțin estetic decât jantele din aliaj, astfel că ai putea fi nevoit să achiziționezi și un set de capace pentru ele. 

Fotografie creată de Joshua Köller, de la Pexels

De cealaltă parte, jantele de aliaj vor oferi performanță superioară mașinii tale, având o rezistență ridicată. Cu un design mult mai plăcut decât jantele din oțel, cele din aliaj au un proces de producție foarte precis, ceea ce le face să se potrivească perfect pe modelele auto pentru care au fost fabricate. În plus, jantele de aliaj cântăresc mai puțin, ceea ce înseamnă că manevrabilitatea mașinii tale va crește, iar consumul de combustibil va scădea atunci când le ai montate. 

Jante originale sau jante aftermarket?

Jantele OEM, adică cele cu care mașina vine echipată din fabrică, sunt cele originale. Chiar dacă producătorii auto nu creează aceste jante în regim propriu, ci apelează la firme terțe care să le execute, jantele originale respectă un standard ireproșabil. 

Nici jantele aftermarket nu reprezintă o alegere proastă, chiar dacă la prima vedere ai fi tentat să crezi asta. Diferența dintre cele două tipuri de jante este dată de calitatea materialelor folosite în compoziția lor și de seriozitatea producătorului lor. Îți sugerăm să eviți jantele cu origini asiatice, pentru că acestea au standarde îndoielnice. Dacă producția lor a fost realizată folosind standarde europene, atunci poți fi sigur că vei comanda jante aftermarket poate chiar mai performante decât cele OEM.

Sursa: pexels.com

Caracteristici ale jantelor

Alte caracteristici în ceea ce privește dimensiunea jantelor pe care trebuie să le știi sunt și următoarele:

  • lățimea jantei
  • profilul jante
  • diametrul jantei
  • numărul de prizoane
  • PCD (pitch circle diameter)
  • tipul de prindere a jantei
  • cocoașa jantei
  • ET (Einpresstiefe în germană, offset în engleză)

Cum comanzi cele mai bune jante?

După ce ai ales tipul de jante care te interesează, tot ce va trebui să faci va fi să consulți cartea tehnică a mașinii tale, unde sunt trecute toate dimensiunile de jante pe care le poți monta în siguranță. Imediat după aceea poți intra pe Anvelope-Autobon.ro pentru a folosi configuratorul care te va aduce cu un pas mai aproape de jantele tale noi. 


Îți stăm la dispoziție cu orice informație de care ai putea avea nevoie în procesul de achiziție a unor jante noi. Ne poți suna de luni până vineri între orele 9:00-18:00 și sâmbăta de la 9:00 la 14:00 la numărul de call center 0724 441 110 sau ne poți scrie la [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *