Anvelope all season vs anvelope de iarnă

Mulți șoferi se întreabă ce să aleagă pentru mașina lor, anvelope all season sau anvelope de iarnă – iar tu, probabil, te numeri printre aceștia. Pentru a înțelege care tipuri de cauciucuri sunt mai potrivite pentru mașina ta, înainte de toate e nevoie să știi că nevoile fiecărui șofer în parte sunt diferite. Ele depind de condițiile meteorologice înregistrate în zona în care acesta locuiește sau conduce cel mai des, dar și de tipul de carosabil pe care este nevoit să circule.

Pentru a-ți putea răspunde la întrebarea „Care sunt mai bune, anvelopele de iarnă sau cele all season?”, am pregătit în acest material tot ce ar trebui să știi despre cele două tipuri de cauciucuri.

Photo by MORAN on Unsplash

Anvelope all season – caracteristici și vulnerabilități

Anvelopele all season au fost create pentru a oferi experiențe plăcute șoferilor pe tot parcursul anului, așa cum le spune și numele. Acest tip de cauciucuri are o durată de viață bună și este fabricat pentru a obține performanțe versatile, indiferent de condițiile de drum întâmpinate. Drumurile umede sau cele proaspăt deszăpezite pot fi ușor de parcurs cu ajutorul unui set de anvelope all season. Practic, acestea se află la intersecția dintre specificațiile anvelopelor de vară și cele ale cauciucurilor de iarnă. 

Totuși, pentru a oferi performanțele promise, anvelopele all season trebuie să compromită în mod inevitabil unele capacități pe care cauciucurile dedicate anotimpurilor le au. De asemenea, anvelopele all season nu sunt concepute pentru a face față condițiilor extreme de iarnă, cum ar fi tracțiunea perfectă pe zăpadă sau șofatul pe suprafețe acoperite de gheață.

Fotografie creată de VisionPic .net, de la Pexels

Dacă ar fi să facem o comparație, anvelopele all season se comportă precum o pereche de teniși. Desigur, poți purta o pereche de pantofi sport de acest fel aproape în orice anotimp, dar nu te poți aștepta de la aceasta să te protejeze de frig, umezeală sau îngheț atunci când afară ninge abundent, la fel cum nu poți avea pretenția ca picioarele să se simtă confortabil în teniși când temperaturile trec de 30 de grade. Iar dacă mergem cu comparația și mai departe, ideal ar fi să poți purta vara sandale și iarna bocanci, pentru o experiență plăcută.

Așadar, anvelopele all season sunt excelente pe tot parcursul anului doar pentru șoferii care trăiesc într-o zonă cu climă moderată, unde înghețul sau ninsorile abundente nu sunt des întâlnite.

Anvelope de iarnă – concepute pentru condiții extreme

Dacă vrei să te bucuri de siguranță și performanță la volan în sezonul rece, contează pe cauciucurile de iarnă. Producătorii acestora le-au proiectat pentru a face față condițiilor de drum extrem de imprevizibile, cum ar fi ninsorile abundente sau temperaturile foarte scăzute, care pot duce la înghețul carosabilului parțial sau în întregime. Cauciucul din care anvelopele de iarnă sunt fabricate se comportă mult mai bine decât cel din anvelopele de vară sau cele all season la contactul cu frigul, acesta având o flexibilitate mult mai mare. 

De pildă, cauciucul unei anvelope all season sau al unei anvelope de vară se rigidizează atunci când este expus la temperaturi scăzute, ceea ce duce la o tracțiune insuficientă a vehiculului sau chiar la o instabilitate a mașinii pe carosabil. Pentru a combate acest lucru, compozițiile de cauciuc ale anvelopelor de iarnă sunt proiectate să rămână flexibile, permițând ca anvelopa să prindă o aderență mai mare cu șoseaua.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

O altă caracteristică unică a anvelopelor de iarnă este constituită de adâncimile proeminente ale benzii de rulare și modelele unice ale acestora, care vor reduce acumularea zăpezii și vor asigura o tracțiune excelentă. Aderența pe gheață este asigurată de câteva mii de fante minuscule din banda de rulare a anvelopelor de iarnă.

În concluzie, alegerea de a folosi anvelope all season sau anvelope de iarnă depinde doar de condițiile meteorologice cu care zona în care locuiești sau cea în care conduci cel mai des se confruntă în timpul sezonului rece. Pe Anvelope-AutoBon.ro vei găsi oferte tentante atât la cauciucuri de iarnă, cât și la cauciucuri all season, așa că pregătește-ți mașina de iarnă cât mai curând, pentru călătorii în siguranță! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *