Nu există nicio modalitate prin care cineva ar putea stabili durata de viață a anvelopelor. Nici măcar producătorii acestora. Motivul pentru care nu există o „dată de expirare” sau o „valabilitate” concretă a cauciucurilor este acela că fiecare anvelopă în parte, sau mai bine zis, fiecare set de anvelope poate fi folosit în funcție de câțiva factori, care depind unul de celălalt.
Designul cauciucurilor – adică scopul pentru care au fost fabricate -, stilul de condus al șoferului, condițiile de drum, dar și îngrijirea de care aceste accesorii auto au parte, toate sau fiecare, individual, pot stabili până când pot fi utilizate în siguranță. Hai să dezbatem acest subiect mai pe larg, în rândurile de mai jos.
Câți ani poți folosi anvelopele?
Dacă vrei să faci o comandă de anvelope noi și vrei să știi precis până când le vei putea folosi, e bine să reții faptul că răspunsul la această întrebare este unul variabil. Un set de anvelope noi poate fi utilizat pentru cel puțin 5 ani de la momentul montării acestora. Data finală până la care te poți bucura în deplină siguranță de ele pe șosea poate fi de 6, 7 sau chiar 10 ani, cu condiția ca anvelopele să fie constant inspectate de către un profesionist. Cu alte cuvinte, la fiecare început de sezon va trebui să te prezinți cu mașina la vulcanizare, pentru o testare atentă a acestora.
Dacă anvelopele nu au fost înlocuite timp de 10 ani de la prima montare, mecanicii auto recomandă schimbarea lor cu un set nou, ca măsură de precauție. Chiar dacă acestea par a fi în continuare într-o stare aparent bună, după un deceniu de utilizare e timpul să cumperi altele noi. Același principiu se aplică și în cazul cauciucurilor de rezervă. Pentru a afla data exactă de fabricație a unei anvelope, nu trebuie decât să verifici inscripția DOT din lateralul cauciucului.
Ce factori scurtează durata de viață a unei anvelope?
Scenariul de mai sus, în care îți vei putea permite să înlocuiești cauciucurile cu unele noi o dată la 10 ani, este unul utopic. Iar asta din cauză că, în realitate, ar trebui să circuli numai pe autostrăzile din Germania pentru a fi sigur că anvelopele tale au fost perfect întreținute. Desigur, „autostrăzile din Germania” sunt doar un exemplu de tip de carosabil cunoscut ca fiind ideal pentru condus fără nicio grijă.
De fapt, viața anvelopelor utilizate pe străzile noastre este una mult mai scurtă – de vină fiind, așa cum ai intuit deja, nivelul de uzură la care se poate ajunge din pricina drumurilor cu probleme. Gropile, obstacolele, bordurile, obiectele ascuțite sau simplele denivelări din carosabil îți vor pune cauciucurile la grea încercare. Totodată, temperaturile extreme, din ce în ce mai des înregistrate în ultimii ani, cu ploi, gheață și zăpadă, mai scad și ele din durata de viață a anvelopelor.
Mergând mai departe cu lista factorilor ce pot reduce din viața cauciucurilor, nu avem cum să ignorăm nici lumina puternică a soarelui sau temperatura asfaltului în sezoanele extremelor.
Să nu uităm nici de stilul tău de condus, de care aminteam la începutul acestui material. Pornirile bruște, cunoscute popular și sub denumirea de „cu scârț”, frânările de urgență sau neglijarea verificărilor de rutină, pe care orice șofer responsabil ar trebui să le facă, așa cum este geometria roților, mai taie și ele din durata de viață a anvelopelor. Nu în ultimul rând, condusul cu o presiune incorectă a roților poate agrava și mai mult starea în care cauciucurile tale se află.
Ce poți face pentru a păstra anvelopele mai mult timp?
În afară de măsurile menționate mai sus, trebuie să știi că e foarte important să cumperi anvelopele noi de la distribuitori autorizați, care știu cât de importantă este depozitarea acestora în condiții optime. Dacă vei achiziționa cauciucuri de la prima vulcanizare care îți iese în cale, garanția unei investiții bune este exclusă.
La fel de importantă este și alinierea și realizarea geometriei roților atunci când schimbi anvelopele. Nu recurge niciodată la metoda de a combina seturi sau bucăți de cauciucuri între ele, pentru că, în afară de instabilitate pe șosea, nu vei obține decât o degradare mai rapidă a anvelopelor.
Respectă întocmai indicii de sarcină, adică greutatea maximă pe care acestea o pot susține, dar mai ales indicii de viteză, informații pe care le poți regăsi pe lateralul cauciucurilor. Nu în ultimul rând, nu depăși viteza de 80 km/h dacă folosești o roată de rezervă de dimensiuni mici.
La AutoBon îți garantăm consultanță de calitate atunci când vrei să cumperi anvelope noi, pentru a fi sigur că le alegi pe cele mai bune pentru mașina ta. De asemenea, îți oferim o garanție de 3 ani la toate produsele pe care le comercializăm. Comandă de la noi și vei primi anvelopele în maximum 48 de ore de la plasare sau ridică rapid produsele auto dorite din locațiile noastre.