3 greșeli de evitat atunci când achiziționezi anvelope noi

Anvelope noi

Ai de gând să cumperi un set nou de anvelope pentru mașina ta? Dacă vrei ca modelul respectiv să îți garanteze beneficiile la care te aștepți, acest articol este pentru tine! Azi vorbim despre cele mai frecvente greșeli pe care realizează cumpărătorii de anvelope în procesul de alegere. Vezi care sunt acestea și ține de cont apoi de ele, atunci când deschizi o nouă sesiune de cumpărături online alături de noi: 

1. Alegerea unor anvelope improprii pentru vremea de afară

Echiparea mașinii cu un set de anvelope incompatibile cu specificul unui anumit sezon poate afecta aderența, manevrabilitatea și siguranța mașinii. În plus, contravine prevederilor legale, așadar, poți risca diferite sancțiuni (în funcție de gravitatea abaterii), în cazul în care ești oprit în trafic pentru un control de rutină. 

Anvelopele de iarnă și cele de vară se deosebesc prin compoziția chimică sau densitatea materialelor, dar și prin designul benzii de rulare. Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a rămâne flexibile la temperaturi scăzute, ceea ce ajută la îmbunătățirea aderenței pe drumurile acoperite de gheață sau zăpadă. 

Pe de altă parte, cele de vară sunt concepute pentru a rezista la temperaturi ridicate, având o compoziție care îmbunătățește aderența pe asfaltul fierbinte și optimizează economia de combustibil. Momentul potrivit pentru a schimba anvelopele depinde de vreme și nu se raportează la o anumită dată. În general, anvelopele de iarnă ar trebui utilizate când temperaturile medii sunt sub 7 grade Celsius, iar cele de vară, când temperaturile medii depășesc acest prag. 

Utilizarea anvelopelor de vară în timpul iernii sau a celor de iarnă pe timp de vară poate duce la probleme de siguranță și performanță. În timpul iernii, anvelopele de vară pot cauza o aderență redusă a mașinii pe drum, astfel încât distanța de frânare să crească. În timpul verii, un set de anvelope de iarnă se va uza într-un ritm accelerat și ar putea cauza atingerea unui consum mai mare de combustibil. 

2. Alegerea unor anvelope doar pentru că sunt ieftine 

O astfel de eroare se poate dovedi una extrem de costisitoare pe termen lung. Deși prețul are un rol important în decizia de achiziție, nu ar trebui să fie unicul criteriu. Anvelopele ieftine pot avea o durată de viață mai scurtă, pot oferi un nivel redus de siguranță și ar putea avea un impact negativ asupra unor parametri esențiali pentru eficiența unei mașini, precum performanța pe drum și economiile de combustibil.

Atunci când vine vorba de alegerea anvelopelor pentru mașina ta, există două categorii principale în care acestea se încadrează: anvelopele premium și anvelope budget. Anvelopele premium sunt produse de branduri cu renume în industrie – MICHELIN, Bridgestone, Continental, Dunlop sau GoodYear – care și-au consolidat de-a lungul anilor poziția în piață, datorită produselor de calitate din portofoliu.

Anvelopele premium sunt caracterizate prin materiale de cea mai bună calitate și tehnologii dezvoltate ca urmare a proceselor de cercetare și inovație, derulate de echipe întregi de specialiști cu experiență în domeniu. Astfel, ai garanția că setul de anvelope pe care îl achiziționezi oferă aderență excelentă, durabilitate optimă și performanțe notabile în condiții de drum dificile. Cu toate acestea, ele vin cu un preț pe măsura calității oferite. 

Anvelopele budget sunt o alegere mai avantajoasă, din punct de vedere al prețului de achiziție. Pot fi produse de branduri mai puțin cunoscute și este nu oferă aceleași performanțe ca anvelopele premium. Dacă deții o mașină sport sau conduci adesea în condiții dificile, anvelopele premium sunt cea mai bună alegere. Cu toate acestea, dacă mașina ta este folosită în principal pentru călătorii scurte și pe drumuri bune, ai putea opta pentru anvelope budget.

Anvelopa iarna

3. Alegerea unor anvelope fără a ține cont de specificațiile mașinii tale

Fiecare mașină are specificații diferite pentru anvelope, care vizează dimensiunile, valorile indicelui de viteză și ale indicelui de încărcare. De exemplu, anvelopele pentru automobile mici nu sunt potrivite pentru SUV-uri sau camioane, pentru că cele din urmă necesită modele cu indici de încărcare și de viteză mai mari.

Alegerea unui set de anvelope care nu corespunde cu aceste specificații poate duce la probleme de performanță și siguranță în trafic. Utilizarea unor anvelope cu dimensiuni improprii poate duce la o serie de probleme, inclusiv: performanțe reduse ale mașinii (mai ales pe drumuri acoperite cu apă, gheață sau zăpadă), deteriorarea neuniformă și prematură, creșterea consumului de combustibil și chiar probleme de siguranță. 

Citirea și înțelegerea corectă a marcajelor de pe anvelope este esențială pentru a face cea mai bună alegere, atunci când vine vorba de achiziționarea unor anvelope potrivite pentru modelul auto pe care îl conduci. Marcajele indică dimensiunea anvelopei, indicele de încărcare, indicele de viteză, tipul de anvelopă și anul de fabricație. De exemplu, un marcaj de tip 205/55 R 16 91 V indică o anvelopă cu lățimea de 205 mm, un raport de înălțime de 55%, o construcție radială (R), un diametru de 16 inchi, un indice de încărcare de 91 și un indice de viteză V. 

Clasa de eficiență a combustibilului și aderența în condiții umede sunt alte două caracteristici importante, regăsite pe eticheta anvelopelor auto. Clasa de eficiență a combustibilului, notată de la A (cea mai eficientă) la G (cea mai puțin eficientă), se referă la eficiența cu care anvelopa poate reduce consumul de combustibil. Aderența în condiții umede, notată tot de la A la G, arată capacitatea anvelopei de a menține o aderență optimă pe drumuri umede.

Reține că stilul de condus este un alt factor esențial în alegerea anvelopelor pentru mașina ta. Dacă majoritatea drumurilor pe care le faci sunt prin oraș, anvelopele cu rezistență redusă la rulare sunt o alegere bună, deoarece pot ajuta la economisirea combustibilului. Pe de altă parte, dacă obișnuiești să conduci mai mult în afara orașului, pe autostrăzi, pe drumuri express, naționale sau județene, anvelopele cu o aderență bună la viteză mare sunt mai potrivite.

Asigură-te că eviți aceste erori, atunci când vrei să cumperi anvelope noi pentru mașina ta. Vezi care sunt ultimele oferte cu care te așteptăm pe site și realizează cele mai inspirate alegeri, ținând cont de informațiile prezentate astăzi. Anvelopele potrivite asigură niveluri optime de confort, manevrabilitate și siguranță în trafic, având și un rol important în optimizarea costurilor de utilizare a mașinii pe termen lung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *