Luminile de avarie: Când și cum se folosesc?

Buton avarii

Luminile de avarie, cunoscute și ca lumini de pericol, reprezintă un sistem de semnalizare vital pe orice vehicul. Funcționează ca un semnal de alertă pentru ceilalți participanți la trafic, indicând faptul că vehiculul în cauză reprezintă o potențială sursă de pericol. Sunt proiectate pentru a fi vizibile de la distanță, astfel încât ceilalți șoferi să aibă timp să reacționeze în mod adecvat.

Cum arată luminile de avarii?

Luminile de avarie au o culoare roșu-portocalie distinctă, de intensitate foarte ridicată. Sunt poziționate la nivelul farurilor spate-față ale oricărui vehicul rutier, pentru a fi vizibile din toate direcțiile. Conform legislației rutiere, trebuie să fie vizibile de la o distanță de cel puțin 150 de metri, pentru a informa în timp optim ceilalți participanți la trafic despre avarie.

Modul de semnalizare este unul distinct, fiind ușor de recunoscut în trafic. Luminile de avarie se aprind simultan și intermitent, această dinamică fiind una diferită față de celelalte moduri în care pot lumina farurile unui vehicul.

Simbolul pentru luminile de avarie este universal și nu se schimbă de la un model de mașină la altul, pentru a putea fi simplu de identificat, în caz de nevoie. Pe bordul mașinii, acesta este reprezentat printr-un simbol format din două triunghiuri roșii, cel mic fiind încadrat de cel mare (foto). 

Când acest buton este apăsat, toate luminile de avarie se aprind și încep să emită simultan lumina de intensitate ridicată, sub forma pe care am descris-o puțin mai devreme. La unele modele poate exista și un semnal audio de atenționare, activat odată cu aprinderea luminilor de avarie.

Când se folosesc luminile de avarii?

Conform Codului Rutier, luminile de avarie sunt folosite pentru a semnala celorlalți participanți la trafic o situație de pericol. Acestea pot fi aprinse atunci când vehiculul este oprit, sau se deplasează cu o viteză mică, în anumite condiții de risc. Utilizarea acestora, atunci când situația o cere, contribuie la reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere. 

Există mai multe scenarii în care utilizarea luminilor de avarie este obligatorie sau recomandată. Unele dintre cele mai comune situații includ opririle neașteptate (ex: deformarea unei jante, ca urmare a unui impact puternic la nivelul roții), condusul în condiții meteo extreme, remorcarea etc. Acestea trebuie aprinse cât mai repede, de la momentul producerii evenimentului.

Totuși, există și situații în care utilizarea luminilor de avarie este inadecvată sau chiar interzisă. Luminile de avarie nu ar trebui folosite ca semnale de direcție, sau atunci când autovehiculul se deplasează cu viteză normală în trafic. Utilizarea abuzivă a luminilor de avarie poate cauza confuzie în trafic, fiind posibil să cauzeze chiar și accidente.

Cum funcționează corect luminile de avarii?

Activarea acestora trebuie semnalizată atât în exteriorul mașinii, cât și interior, prin aprinderea unor lumini de bord specifice. După aprindere, este necesară verificarea funcționării corecte a acestora. O control realizat cu regularitate, pentru a analiza funcționalitatea luminilor de avarii, este indicat, pentru se evita situațiile neplăcute de pe drumurile publice.

Luminile de avarie funcționează ca instrumente de comunicare între șoferi. Prin aprinderea acestora, un șofer poate transmite diverse mesaje, precum Am o pană la una dintre anvelopeAm încetinit brusc sau Realizez o manevră periculoasă

Înțelegerea acestor semnale și reacția adecvată pot contribui la creșterea nivelului de siguranță rutieră. Odată ce pericolul din trafic a trecut, luminile de avarie trebuie dezactivate. Procesul este la fel de simplu ca și cel de activare, necesitând încă o apăsare a aceluiași buton, aflat la vedere pe bordul vehiculului. 

Consecințele nerespectării regulilor de folosire a luminilor de avarie

Consecințele nerespectării regulilor de folosire a luminilor de avarie pot fi severe și, de multe ori, subestimate de către șoferi. În primul rând, folosirea inadecvată a acestora poate cauza sancționări ale conducătorilor auto, așa cum este prevăzut în Codul Rutier. Conform OUG 195/2002, contravenția include atât o sancțiune pecuniară, cât și puncte de penalizare.

Mai mult decât atât, folosirea neconformă a luminilor de avarie poate duce la creșterea riscului de accident. Acestea sunt menite să semnaleze o situație de urgență sau o defecțiune a vehiculului, iar utilizarea lor improprie poate induce în eroare ceilalți participanți la trafic. 

Din cauza confuziei produse, poate fi perturbat fluxul firesc al traficului rutier, ceea ce poate duce la situații neplăcute pentru ceilalți utilizatori ai tronsonului de drum. Așadar, luminile de avarie trebuie utilizate doar în situațiile amintite mai sus.

Luminile de avarie sunt un element esențial de siguranță rutieră. Localizarea, activarea, verificarea și dezactivarea acestora sunt proceduri simple, dar vitale, care pot contribui semnificativ la prevenirea accidentelor rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *